SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

witamina s

  • Wirusowe zapalenia wątroby często stanowią poważne utrudnienie życia. Utrudnienia w dużej mierze związane są ze wdrożeniem odpowiedniego żywienia i dbaniem o dobry stan odżywienia organizmu. Jednym z aspektów dietetycznych, o który trzeba zadbać w tym kontekście, jest uzyskanie i utrzymanie wysokiego poziomu witaminy D. Otóż zaburzenia w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1357 Data: 2021-02-16 16:44:10
  • Rosnąca popularność diet roślinnych nakłania do głębszego zastanowienia się nad potencjalnymi jej skutkami ubocznymi. Poza niezbyt optymistycznymi obserwacjami z Indii, gdzie z powodu biedy jest najwięcej wegetarian i wegan, nieznane są jeszcze długoterminowe i międzypokoleniowe konsekwencje spożywania wyłącznie jadłospisów wykluczających wszelką [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 874 Data: 2022-08-09 13:42:18
  • Najlepsza dieta od dietetyka - na jakie diety lepiej uważać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Możesz skorzystać z porad trenera, dietetyka i nadal nie osiągać rezultatów sylwetkowych, wzrostu siły, mocy czy masy mięśniowej. Dlaczego tak się dzieje? W poniższym tekście odniosę się do często spotykanych kwestii pojawiających się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej.  Ze względów praktycznych na energię pochodzącą z protein trzeba patrzeć z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 571 Data: 2023-03-17 08:59:10
  • Która chałwa najlepsza?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Chałwa to kolejny produkt, który chciałbym porównać. Wielu z was, kocha chałwę za jej oryginalność i niepowtarzalny smak. Niestety zazwyczaj te spotykane w sklepach przepełnione są syropem glukozowym, utwardzonym olejem roślinnym i małą zawartością procentową sezamu, co stawia taką chałwę w złym świetle. Czy możemy od czasu do czasu nacieszyć się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 27832 Data: 2017-09-09 11:13:39
  • Niekiedy stany chorobowe organizmu powiązane są z pewnymi ograniczeniami żywieniowymi. W zależności od choroby ograniczenia mogą dotyczyć spożycia białek, węglowodanów i tłuszczy, czy też specyficznych witamin i minerałów. Precle, paluszki, krakersy Gotowe przekąski, takie jak precle, paluszki i krakersy, zazwyczaj są źródłem pustych kalorii, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4216 Data: 2020-07-03 11:22:11
  • Refluks, inaczej choroba refluksowa przełyku, przypadłość, która polega na cofaniu się treści żołądkowej do przełyku. Wraz z pokarmem do przełyku wraca również wytwarzany w żołądku kwas solny i enzymy trawienne, co powoduje jego podrażnienie, pieczenie - zgagę. Co warto wiedzieć i jak tę wiedzę wykorzystać? Refluks jest chorobą przewlekłą, która [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10444 Data: 2020-08-05 10:03:11
  • Schab czy kurczak?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] g kwas tymnodonowy dokozaheksaenowy) 0 g węglowodanów 0,1 g soli 58 mg cholesterolu Witaminy i składniki mineralne 21 μg witaminy A (ekwiwalent retinolu) 6 μg retinol 0,1 mg witamina E (ekwiwalent alpha-tokoferolu) 0,1 mg tiamina 0,1 mg ryboflawina 11,2 mg niacyna 0,5 mg pirydoksyna 4 μg kwas foliowy 0,4 μg cyjanokobalamina 1,2 mg witaminy C 65 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 28344 Data: 2017-11-18 12:47:11
  • Od kilku lat modnym tematem jest „trening naturalny”, antagonizuje się takich zawodników i zestawia z tymi sięgającymi po doping. - kto bierze, a kto nie? Dlaczego niektórzy o tym mówią, a inni wręcz przeciwnie? Podsumowanie Wielu autorów filmów w serwisie YouTube niechętnie opowiada o sterydach anaboliczno-androgennych, bo boją się utraty zysków [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9593 Data: 2020-07-24 12:28:18
  • Suplementy mineralno-witaminowe, nazywane potocznie multiwitaminami, są to preparaty zestawiające w swym składzie szeroką paletę witamin i minerałów. W literaturze tematu możemy się spotkać z różnymi sposobami definiowania witamin. Niemniej witaminy to związki organiczne, niezbędne w niewielkich ilościach do przebiegu procesów życiowych, które [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4563 Data: 2020-10-19 11:13:38
  • Odpowiednia podaż witaminy C jest niezwykle istotna dla wielu tkanek organizmu. Jako związek o silnym działaniu antyoksydacyjnym odgrywa rolę m.in. w ochronie komórek wątroby. Dzięki zdrowej wątrobie można z kolei liczyć na sprawny przebieg procesów metabolicznych, trawiennych i wydalniczych czy immunologicznych. Zdrowa dieta Odpowiednio [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3995 Data: 2021-02-23 08:17:41
  • Czego brakuje w wegańskiej diecie? Część 5 - Karnityna

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru karnityny. Karnityna, znana również jako L-karnityna, jest aminokwasem z grupy betain. Aminokwasy z tej grupy nie wchodzą w skład cząsteczek białkowych, z czego najlepiej są znane aminokwasy, pełnią jednak w ludzkim [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 533 Data: 2023-05-02 13:03:58
  • Uprawianie sportu wyczynowego niesie za sobą zwiększone zapotrzebowanie organizmu na niektóre substancje odżywcze, które dość trudno jest zaspokoić z konwencjonalnej diety. O ile prawidłowo zbilansowany jadłospis jest w stanie pokryć zapotrzebowanie na podstawowe związki mineralne czy też witaminy (jednak nie wszystkie), o tyle dostarczenie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16538 Data: 2017-03-28 11:04:54
  • 5 owoców, które warto włączyć do diety

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Pewnie wiele razy słyszeliście od rodziców, od babć czy dziadków, że zamiast czekolady lub batonika lepiej byście zjedli jakiś owoc. Trzeba przyznać, że mieli w tym przypadku sporo racji. Owoce, mimo że zawierają w sobie fruktozę (cukier), która jest uważana za wszelkie zło przez naukowców, posiadają również cenne dla organizmu witaminy: A, C i E, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9351 Data: 2017-06-12 09:27:24
  • Przeciwutleniacze pomagają chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Jak wyobrazić sobie działanie wolnych rodników? Obierz jabłko i zostaw je na stole. Po kilkunastu minutach jabłko zacznie brązowieć - wynika to z uszkodzeń spowodowanych przez wolne rodniki. Spożywanie produktów bogatych w antyoksydanty jest pożądane przez [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2450 Data: 2020-02-13 07:44:09
  • [...] na szczurach i rybach pokazują, że C60 może wywoływać silny stres oksydacyjny. Trzeba poczekać na większą ilość dobrze kontrolowanych badań. Jak na razie pozostałbym przy witaminach A,D,E,K + witamina C dostarczanych w rozsądnych ilościach - to powinno zapewnić wystarczającą ochronę antyoksydacyjną ustroju. Referencje, badania: Anna Maria [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3440 Data: 2020-09-26 09:28:02
  • Jako „migrena” charakteryzowany jest powtarzający się, silny pulsujący ból lub silne uczucie pulsowania umiejscowione zwykle po jednej stronie głowy, któremu towarzyszą nudności i wymioty oraz nadwrażliwość na światło i dźwięk. Koenzym Q10 W badaniu klinicznym, wykonanym z udziałem 42 pacjentów otrzymujących 300 mg koenzymu Q10 dziennie lub taką [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1128 Data: 2021-03-16 18:13:14
  • Wiele się mówi o pozytywnych skutkach diet opartych na produktach roślinnych, ale równie często wspomina się także o potencjalnych zagrożeniach. Każda dieta, która nas w jakiś sposób ogranicza, może prowadzić do niedoborów składników odżywczych a w konsekwencji do problemów zdrowotnych. Oczywiście wszystko się da zorganizować tak, żeby tego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1100 Data: 2021-08-16 15:44:46
  • [...] pomóc w realizacji zaleceń dotyczących spożycia owoców” „szklanka soku pokrywa 50-60% zalecanego spożycia witaminy C oraz 16% spożycia folianów u dzieci i osób starszych” „witamina C poprawia wchłanianie żelaza niehemowego, pomagając w utrzymaniu prawidłowego poziomu żelaza w organizmie” „100% sok owocowy jest źródłem wody w diecie i przyczynia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5418 Data: 2019-07-28 09:01:25
  • Cukier czy tłuszcz, co zwiększa ryzyko zachorowania na raka?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] celowe wydaje się drastyczne ograniczenie podaży w diecie cukru, miodu, syropu glukozowo-fruktozowego i w mniejszym stopniu tłuszczów nasyconych. Wiele wskazuje na to, iż witamina C pełni ważną rolę w zapobieganiu insulinooporności - zapewne może poprawiać wrażliwość na insulinę. Podawanie witaminy C może być sposobem leczenia zaburzeń [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1322 Data: 2020-09-11 15:28:31
  • Słoneczna witamina, bo tak często nazywana jest witamina D, pełni szereg kluczowych funkcji w ludzkim organizmie. W pierwotnych, najprostszych organizmach żyjących na Ziemi służyła głównie do ochrony przed promieniowaniem ultrafioletowym (UV). Kolejne miliony lat doprowadziły jednak do rozszerzenia funkcjonalności tego związku po udział w rozwoju [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1700 Data: 2022-05-17 19:10:40